İçeriğe geç

SharePoint Web Applicationı Content Database Backup Restore Yaparak Başka Bir Web Applicationa Taşıma

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere bir web applicationın yedeğini alarak başka bir web applicationa taşıma işlemini content database veri tabanını backup restore ederek nasıl yapacağımızı göstereceğim.

İlk olarak bu yöntemi kullanıldığında karşısınıza çıkabilecek bazı durumlardan bahsetmek istiyorum.

  • Eğer taşıma işlemini farklı sunucularda yapacaksınız sunuculardaki kullanıcılar veya dominler farklı ise tüm sitedeki yetkiler yedeği alınan sunucudaki kullanıcılar ile gelecektir. Manuel olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Hatta sitenin site collection adminleri de yedek alınan ortamdaki kullanıcılar olacağı için central administrator den site collection adminlerinin güncellenmesi gerekmektedir.
  • Taşıma işlemi sonucunda web config ve diğer ekstra configuration dosyalarındaki özel güncellemeler gelmeyebilir. Bundan dolayı buralardaki değişiklikleri sizin manuel kontrol ederek güncellemeniz gerekecektir.
  • Console, windows service vb. sitenize bağlı olarak çalışan uygulamalar var ise bunları da manuel taşımasını yaparak bağlantıdı site adresini yeni site adresi ile güncellemeniz gerekmektedir.
  • Farm Solution olarak oluşturulup deploy edilmiş WSP pakatleri var ise bunlarında taşınacak ortamdan alınarak taşınan ortama deploy edilerek yeni web applicationa kurulması gerekmektedir.
  • Eğer taşıma işlemi aynı sunucularda yapılacak ise burada veri tabanı Id leri aynı olacağından dolayı hata verebilir.

Elimizde “http://site1” ve “http://site2” adında iki tane web applicationımız var diyelim ve bunlardan site1 adresinin yedeğini alarak site2 adresine kopyalayacağız.

ilk iş olarak “SharePoint Central Administration” gidiyoruz.

Burada sol menüden yada ana ekrandaki bölmelerde yer alan “Application Management” giriyoruz.

Bu kısımda açılan ekrandaki seçeneklerden “Databases” başlığı altında yer alan “Manage content database” seçeneğine tıklıyoruz.

Açılan ekrand sağ üst köşe de yer alan “Web Application” kısmından site yedeği alacağımız web application seçiyoruz. Daha sonra da listelenen database name ismini not ediyoruz. Gördüğünüz gibi burada bizim sitemizin adresini “http://site1” olarak seçtik ve bağlı olduğu veri tabanının adının “WSS_Content_site1” olduğunu gördük.

Veri tabanı bilgilerini öğrendikten sonra “Sql Server Management Studio” açarak veri tabanımızın yedeğini alıyoruz.

Aldığımız veri tabanı yedeği olan “.bak” uzantılı dosyayı taşımayı yapacağımız “http://test2” web applicationın olduğu sql sunucusuna taşıyoruz ve restore ediyoruz.

Yukarıdaki powershell kodunu taşıyacağımız site olan “http://site2” web applicationın bulunduğu sunucu da “SharePoint Management Shell” i administrator olarak çalıştırarak yazıyoruz ve sql serverda yer site veri tabanı bilgilerini alıyoruz. Bura da adres yerine siz kendi sitenizin adresini yazmanız gerekmektedir.

Daha sonra yukarıdaki aldığımız bigilerden Id kısmını kullanarak web applicationımız ile bağlı olduğu veri tabanının bağlantısını kesmemiz gerekiyor.

Bağlantı kesmek için aldığımız id adresini yukarıdaki powershell kodundaki id ile değiştirdikten sonra powershell de çalıştırıyoruz.

Karşımıza bir tane onay ekranı çıkartacaktır ve bu ekran da “A” yazarak enter diyoruz ve sorunsuz bir şekilde işlemimizin bitmesini bekliyoruz.

Bu işlemi sorunsuz tamamladıktan sonra “WSS_Content_site2” adlı veri tabanı ile bizim “http://site2” adresli web applicaitonımızın bağlantısı kesilmiş oldu. İsteğe göre bu veri tabanını siledebilirsiniz.

Şimdi daha önceden yedeğini aldığımız ve restore ettiğimiz site1 web applicationımızın veri tabanını bu web applicationımıza bağlamamız gerekiyor.

Yukarıdaki powershell kodunu “WSS_Content_site1” kısmını restore ettiğiniz veri tabanı adı ile “yunusemrearac” kısmını sql server adınız ile “http://site2” kısmını ise bağlayacağınız web application adresini yazarak çalıştırıyoruz.

Yukarıdaki gibi powershell kodu ile bağlantı işlemimiz sorunsuz bir şekilde tamamlandı ise bütün işlemler tamamlanmış ve taşıma işlemi bitmiştir.

Sitemize “http://site2” adresine gittiğimiz zaman taşımayı yaptığımız “http://site1” adresinin aynısı olduğunu göreceksiniz.

Yukarıda da gördüğünüz gibi taşıma işlemi sorunsuz bir şekilde tamamlandı ve sitemiz açıldı.

Kategori:SharePoint

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir