İçeriğe geç

SharePoint’te List’e Yeni Kolon Ekleme ve Kolonları Düzenleme

Merhabalar sizlere daha önceden SharePoint’te Custom List Ekleme işleminden bahsetmiştim. Şimdide listeye yeni kolon ekleme ve varolan kolonlar üzerinde nasıl değişiklik yapabileceğimizden bahsedeceğim.

1

İlk olarak listemizi açıyoruz ve listemizin üst sekmedeki menülerinden “LIST” tıklıyoruz. Gelen menüde “Create Column” kısmını göreceksiniz. Bu bize istediğimiz özellikte kolonlar oluşturmamızı sağlamaktadır. Aynı şekilde “List Settings” kısmından da bu işlemi gerçekleştirebiliriz.

2

Create Columns’a tıkladıktan sonra karşımıza yukarıdaki gibi bir popup açılacaktır ve burada ekleyeceğimiz kolon adını ve hangi türde olmasını istiyorsak onları seçerek gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra “OK” butonuna basarak listemize ekleyebiliriz. Ben yaş bilgisini gireceğim için kolon adına “Yas” girip tipinide “Number” olarak seçtim.

Kolon eklerken kullanılan tiplerden ileriki günlerde ayrıca detaylı bir şekilde bahsedeceğim.

3

Ekleme işlemini yaptıktan sonra listemize geldiğimizde kolonun eklendiğini görmekteyiz ve ilk verimiz için bir değer girilmediği için boş gözükmektedir.

Listemizdeki “Title” kolonunun bir özelliğide link içerikli olmasıdır. Yani “ilkVeri” yazısına tıklarsan bize o veri ile ilgili detaylı bilgi sayfası açacaktır. Ondan dolayı ben bu özelliğin kullanılması için “Adi” diye bir kolon oluşturmak yerine “Title” yerine bunu yazmak istiyorum veya diğer kolonlar üzerinde de tip, isim ve özellik gibi değerleri değiştirebilirim.

4

Tekrar üstteki menüden “LIST” tıklayıp gelen seçeneklerden “List Settings” tıklayarak listenin ayarlarına gidiyorum.

5

Burada liste ile ilgili bütün ayarları görmekteyiz. İlerde bu ayarların her biri ile ilgili detaylı bilgi veriyor olacağım ama bizim şuan yapacağımız işlem kolonlar üzerinde olduğu için bu sayfada “Columns” kısmını buluyoruz. Bu kısında listemizden bulunan bütün kolonları, türlerini ve nereden kullanıldığını görebiliriz.

Fark ettiyseniz bazı kolonlar listemizde gözükmemektedirler ve liste görüntüsünde hangilierinin görünüp hangilerinin görünmeyeceğini ayarlayabilmekteyiz. Bundanda ileride başka bir makale olarak bahsedeceğim.

Birde alt kısımda “Create Colums” diye bir link göreceksiniz. Az önce yaptığımız gibi buraya da tıklayarak listemize kolon ekleyebiliriz.

Ben “Title” kolonunu değiştireceğim için ona tıklayarak kolon özelliklerine giriyorum.

6

Gördüğünüz gibi bu özel bir kolon olduğu için kolon tipi “Single line of text” olarak sabitlenmiş ve değiştirilemez. İsin kısmında ki yeri silerek istediğimiz adı yazabiliriz.

7

Ben kolon adını “Adi” olarak değiştirip diğer ayarlara karışmadan sağ alt köşede “OK” butonuna basarak değişikliğimiz kaydedilmesini sağlıyorum.

8

Değişikliği yaptıktan sonra bizi yine liste ayar sayfasına yönlendirecektir ve oradan da baktığımız zaman kolon adının değiştiğini görüyoruz.

9

Listemizi tekrar açtığımız zaman değişikliğin olduğunu göreceğiz.

Bu yöntemle listemize istediğimiz kadar istenilen özelliklerde kolon ekleyebilir ve var olan listeler üzerinde değişiklik yapabiliriz.

Kategori:SharePoint

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir