İçeriğe geç

XNA Giriş

Merhaba arkadaşlar bugün sizlerle Windows Phone da XNA Game girişi yapacaz. Ama merak etmeyin deskop vs tüm platformlar da XNA sadece platform değişikliklerinden kaynaklı değişiklikler dışında herhangi bir değişikliği yoktur.

Bilgisayarımıza Visual Studio yüklediysek eğer ve sonrasında windows phone sdk yüklediyseniz bunu da yanında Windows Phone Xna Game yüklenmiş olacaktır.

İlk olarak Visual Studio muzu açıyoruz.

1

Ana ekran da “New Project…” diyoruz.

2

Gelen ekranda eğer dediğim gibi windows phone sdk yı yüklediysek eğer sol taraftaki liste de “XNA Game Studio 4.0″ geldiğini göreceksiniz.

XNA Game Studio ya tıkladıktan sonra açılacak pencereden “Windows Phone Game (4.0)” kısmını seçiyoruz.

Ben sadece XNA projesini incelemek için açtığımdan projeye “StartXNAGame” adını veriyorum. Siz ne isterseniz verebilirsiniz.

“OK” butonuna bastığımız zaman projemiz oluşacaktır.

3

Projemiz açıldı ve projemizin içeriğine bir göz atalım.

İlk başta sağ tarafta bulunan projemizin solution dosyasına bakıyoruz. Gördüğünüz gibi iki klasörden oluşmaktadır.

Bunlar;

StartXNAGame : Projemizin bütün sınıflarının oluşturduğu bir klasördür.

StartXNAGameContent(Content) : Bu klasörde ise projemizde kullanacağımız resim, ses gibi dosyalarımızı tutuyoruz ve buralardan çekerek kullanıyoruz.

Şimdi projemiz açıldığında Game1.cs adı ile gelen sınıfımızı inceleyelim. Gördüğünüz gibi içinde çeşitli metodlar bulunmakta ve bunların çeşitli özellikleri vardır. Bu Metodlar;

Initialize() : Bu metodun içinde uygulamamızın içerisinde kullanacağımız nesneleri oluşturuyoruz.

LoadContent() : Bu metodun içinde ise uygulamamız başladığı zaman kullanacağımız nesnelerin resim, ses gibi dosyalarını tanıtıyoruz ve bu dosyaların ekrandaki konumlarını ayarlayabiliyoruz.

UnloadContent() : Bu metod ise LoadContet metodumuzun tam tersini yapmaktadır yani uygulamamız kapanacağı zaman göstereceğimiz nesnelerin resim. ses dosyalarını tanımlıyoruz ve bunların neredeki konumda gösterileceğini ayarlıyoruz.

Update(GameTime gameTime) : Bu metod için ise kısaca aksiyon metodu diyebiliriz. Yani uygulamamız çalıştığı zaman uygulamamızda gerçekleşecek olan bütün işleri biz bu metod içerisinde tanımlıyoruz.

Draw(GameTime gameTime) : Bu metod ise uygulamamızın ekranında çıkacak resimlerin ekrana çizilmesini sağlamaktadır. Resimin yanın da yazı ve arka plan gibi bütün görsellerin ekranda çizilmesini gerçekleştirir.

Eğer uygulamamızın kod kısmında hiç bir değişiklik yapmadan uygulamamızı çalıştırırsak uygulamamızın ekranı aşağıdaki gibi olacaktır.

4

Burada ekranın mavi olmasını da yine Draw metodu içindeki bir kod parçacığı sağlamaktadır ve biz bunu sayesinde arka plandaki mavi rengi istediğimiz gibi değiştirebileceğiz.

İleri ki konularında bu metodlar ile nasıl oyun uygulamaları yazabileceğimizi ve daha farklı neler yapabileceğimizi göstereceğim.

Kategori:XNA

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir